Tennisleraar (2)

Donderdag 2 juli

Programma

09.00 - 10.00 uur | PO Webinar | De Tennisleraar als onderdeel van het verenigingskader
Spreker: Marc Wolfertz
PO-punten: 2

De tennisleraar is een spilfunctie/ ambassadeur en daarmee voor alle doelgroepen binnen de vereniging cruciaal. Het belang van de tennisleraar kan wat ons betreft niet genoeg benadrukt worden Goede samenwerking met het hele verenigingskader is dan ook essentieel. Dit webinar geeft je inzicht en handvatten hoe je op jouw vereniging kunt werken aan een optimale samenwerking.

Marc is Accountmanager Regio Utrecht.

---

10.10 - 10.50 uur | Info | Sterk digitaal communiceren als leraar
Spreker: Lalique Stoutjesdijk
PO-punten: -

Met succesvolle communicatie kun je jouw tennisschool/vereniging op de kaart te zetten, mensen enthousiast maken voor tennis/padel en leden betrokken houden bij de vereniging. Tegenwoordig bestaat de zichtbaarheid van de leraar niet alleen uit de fysieke aanwezigheid, maar ook uit zichtbaarheid op social media, op de website en in de nieuwsbrief. In deze sessie besteden we aandacht hoe je de digitale middelen optimaal kunt benutten.

Lalique is Communicatieadviseur bij de KNLTB en o.a. verantwoordelijk voor de communicatie richtingen leraren en verenigingen.

---

11.00 - 12.00 uur | PO Webinar | Beeldanalyse en key-moments: methodieken om beelden te gebruiken in de praktijk
Spreker: Dominique de Boeck
PO-punten: 2

Onder het moto ‘citius, altius, fortius’ zoeken trainers naar methodes en technieken om hun spelers verder te laten ontwikkelen en/of blessurevrij te houden. Beeldanalyse is in deze context een belangrijk en toegankelijke tool geworden voor trainers. In deze sessie worden 2 werkmethodes aangeboden die de sterktes van de ‘academische wereld’ en het ‘oog van de meester’ verenigen. Dit wordt geduid met enkele voorbeelden.

Dominique (België) is docent Biomechanica binnen de Trainersopleidingen van Tennis Vlaanderen.

---

12.30 - 13.30 uur | PO Webinar | The splitstep, a scientific perspective (2/2)
Spreker: Dario Novak (Engels)
PO-punten: 2

In deze tweedelige sessie zoomen we in op de splitstep. In het eerste deel (dinsdag) bekijken we de specifieke beweging vanuit een wetenschappelijk oogpunt: wat vertelt onderzoek en data ons? Donderdag, in het tweede deel, gaan we naar de praktijk: hoe kunnen we de splitstep ontwikkelen en verfijnen in kwaliteit en intensiteit? Beide sessies kunnen apart worden gevolgd.

Dario (Kroatië) is een “Human health & performance expert” actief binnen de tennissport, maar ook in enkele andere sporten (zoals basketbal).

---

13.40 - 14.20 uur | Informatie | (Ex)-topspeler aan het woord: tactiek enkelspel
Spreker: Sjeng Schalken
PO-punten: -

In deze Q&A sessie laten we Sjeng aan het woord over de tactiek in het enkelspel. Ook maken we de vergelijking tussen het huidige tennis en het tennis van 15-20 jaar geleden: welk zijn de gelijkenissen en verschillen?

Schalken trad in 1994 toe tot het profcircuit. Van 1996 tot 2006 maakte hij deel uit van het Nederlands Davis Cup team. Zijn hoogste ATP positie was 11e. Hij haalde 3x op rij een kwartfinale op het heilige gras van Wimbledon.

---

14.30 - 15.30 uur | PO Webinar | Motorische Ontwikkeling
Spreker: Miguel Janssen
PO-punten: 2

Het goed aanpassen, reageren en inschatten op de steeds veranderende sportsituatie zorgt ervoor dat de tennisspeler bewegingen zelfverzekerd en economisch leert beheersen. Motoriek (of coördinatie) is hiervoor een essentieel onderdeel. We gaan dieper in op het motorisch onderdeel: Wat is motoriek? Algemeen vs. Tennisspecifiek. Hoe kunnen we dit ontwikkelen of oefenen: je krijgt enkele oefenvoorbeelden (WAT) en tips voor kwaliteitsverbetering (HOE).

Miguel is hoofd van de conditionele begeleiding voor de KNLTB. Hij heeft onder andere Richard Krajicek, Peter Wessels en Martin Verkerk begeleid. Zelf was hij een topatleet sprint: 4x Nederlands kampioen en nam deel aan de Olympische Spelen in Atlanta (1996).